Przepis na kurczaka katsu curry

Przepis na kurczaka katsu curry

Nasze najbardziej kultowe i lubiane danie w Wagamama, kurczak katsu curry jest bez wątpienia najlepszym japońskim comfort food. Stworzyliśmy dla Ciebie tę wersję do przygotowania w domu, która jest bliska naszemu oryginałowi, ale jedynym sposobem na doświadczenie Wagamama katsu jest oczywiście wizyta w naszych restauracjach.

Wagamama katsu curry przepis
Howard Shooter
Jak zrobić Wagamama kurczak katsu curry przepis
SMAKI 2

DLA SOSU KATSU CURRY

2-3 łyżki oleju roślinnego
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2,5cm kawałek imbiru, obrany i starty
1 łyżeczka kurkumy
2 czubate łyżki stołowe łagodnego curry w proszku
1 łyżka stołowa zwykłej mąki
300ml bulionu z kurczaka lub warzyw
100ml mleka kokosowego
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru, do smaku

DLA KURCZAKA I RYŻU

120g tajskiego ryżu jaśminowego
2 piersi z kurczaka bez skóry
50g zwykłej mąki
2 jajka, lekko ubite
100g bułki tartej panko
75ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia

DO DEKORACJI

40g mieszanych liści sałaty
2 łyżki stołowe dressingu Wagamama (patrz poniżej)
1 łyżka marynowanych rzodkiewek lub imbiru, lub japońskich pikli

1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją gotowania Ryżu Doskonałego poniżej.

2. W międzyczasie przygotować sos katsu curry. Umieścić olej w rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek i imbir i gotować aż zmiękną. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj mąkę i mieszaj na ogniu, aby ją ugotować, a następnie powoli dodawaj bulion z kurczaka lub warzyw. Doprowadzić do wrzenia i dodać mleko kokosowe, sos sojowy i cukier, do smaku. Aby uzyskać idealnie gładki sos, przecedź masę przez sito. Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

3. Ostrym nożem przetnij każdą pierś z kurczaka prawie na pół i otwórz ją jak książkę. Umieść obie pomiędzy dwoma kawałkami folii i uderzaj wałkiem, aby spłaszczyć do około 1 cm grubości. Umieść mąkę, jajka i bułkę tartą w 3 oddzielnych płytkich miskach, a następnie zanurz każdą pierś z kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej, upewniając się, że każda pierś jest dobrze pokryta.

4. Umieść olej w średnim rondlu na średnio-wysokim ogniu. Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący do smażenia, wrzuć do niego kilka bułek tartych – jeśli toną, olej nie jest wystarczająco gorący, a jeśli szybko się przypalają, to olej jest zbyt gorący, ale jeśli bulgoczą i unoszą się na wierzchu, olej jest w sam raz. Smaż 1 pierś z panierką na raz, tak aby nie przepełnić patelni, przez 3-4 minuty z każdej strony, a następnie przenieś na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby wchłonął nadmiar oleju. Odstawić na bok i trzymać w cieple.

5. Aby podać, nałóż łyżką porcję ryżu na 2 talerze do serwowania. Ostrym nożem pokroić smażone piersi kurczaka w paski pod kątem i ułożyć na ryżu. Kurczaka i ryż polać sosem curry, a na boku ułożyć sałatkę z mżawką dressingu i odrobiną marynowanej rzodkwi. Podawać natychmiast.

DOSKONAŁY RYŻ: THE WAGAMAMA WAY Kuchnia japońska tradycyjnie używa ryżu krótkoziarnistego i gotuje go w sposób, który nadaje mu kleistą, glutowatą teksturę. Aby przygotować go idealnie, ważne jest, aby stosunek ryżu do wody był prawidłowy i z reguły wynosi on 2:3. Zalecamy porcję 90g lub ½ filiżanki ryżu na osobę (filiżanki są o wiele łatwiejsze w użyciu jako miara dla ryżu).

Namocz ryż w wodzie przez 30 minut. Umieść ryż na sicie o drobnych oczkach i pozostaw do odcedzenia na co najmniej 5 minut, aby umożliwić odsączenie nadmiaru wody. Aby ugotować, umieść 540 ml wody w ciężkim rondlu, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do najniższego poziomu, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Ważne jest, aby ryż pozostał niezakłócony podczas całego procesu gotowania i odpoczynku. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić z założoną pokrywką na kolejne 10 minut.

WAGAMAMA DRESSING Umieść 2 łyżki drobno posiekanej szalotki, 2,5 cm obrany i starty kawałek imbiru, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 1 1/2 łyżki octu winnego ryżowego, 1 łyżkę ketchupu pomidorowego, 1 łyżkę wody, 100ml oleju roślinnego i 3 łyżki jasnego sosu sojowego w misce lub dużym słoiku i ubij razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

 

CATEGORIES
Share This